Detail tématu

Všechna témata

Volby on-line

Přižhavit 85 hlasů

Komentáře

Komentář na téma: Volby on-line

30. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Systém on-line voleb v Estonsku

Estonsko je v porovnání s ostatními zeměmi vepředu ve využívání nových informačních technologií. Proto a taky v zájmu zvýšení účasti mladých lidí se jako první odhodlalo nabídnout lidem volbu politiků prostřednictvím internetu. On-line volby proběhly poprvé v roce 2006 ve dvou termínech. První termín byl vyhrazen volbám na internetu, druhý pak volbám přímým ve volební komisi. Vždy platil jen nejpozději odevzdaný hlas, a i během prvního termínu mohl volič změnit své rozhodnutí. Viz odkaz.

Autor: Petr Salamon | student

Komentáře 0

18. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Bezpečnost on-line voleb prostřednictvím jednoduchého fígle

Stačí udělat on-line volby o týden dříve(s tím že je povinnost utajit předběžné výsledky) a umožnit těm co volili on-line aby přišli znovu tajně volit i do volební místnosti. Tam stačí aby volební komise zadala zrušení jejich dřívějšího hlasu, a počítat se bude jen ten vhozený. Tak nebudou mít obchodníci s hlasy nikdy jistotu, že lidé volí podle toho jak byli zaplaceni: budou sice vidět jejich hlasování u počítače, ale neuvidí jejich hlasování v místnosti.

Komentáře 0

18. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Za volby on-line Facebookem

Je třeba vytvořit velkého zástupu lidí, kteří budou o volby on-line stát. Ti jednak dodají sebevědomí politikům, kteří o změnu budou usilovat, a oslabí ty, kteří ji budou chtít zastavit. Na Facebooku již existuje skupina sdružující tyto lidi. Máte-li zájem, připojte se.

Související odkazKomentáře 0

Názory

Názor na téma: Volby on-line

30. 11. 2010 | resort: Vnitrostátní politika

Magistrát

Máte moji podporu. Už se nato nedá dívat co si tady každý dělá a proto je nutné se tomuto zlu znovu postavit v tétp prasárně.

Autor: Pavel Kupka

Komentáře 0

23. 04. 2010 | resort: Vnitrostátní politika

Volit on-line, ale jen doplňkově

Volby online mohou zvýšit volební účast lidí, kteří mají problém dostavit se do volební místnosti (ať už z lenosti, nebo nejsou v den konání voleb doma; žádání a vyzvednutí voličského průkazu je pro svou komplikovanost spíš jen pro "nadšence"). Ještě dlouho bude ale nutné udržovat i volby papírové, protože naopak mnoho lidí nezvládne volbu přes internet, zvláště pokud bude obsahovat různé zabezpečovací prvky. Ze začátku proto půjde spíše o komplikaci než o zjednodušení systému.

Autor: Jan Čanda | student

Komentáře 0

05. 01. 2010 | resort: Vnitrostátní politika

Docela paradoxní ......

Portál se jmenuje Změn politiku- a přitom se na předních místech žebříčků umistují stávající poslanci- u kterých se touha ba dokonce snaha po změně opravdu očekávat nedá :-D Jen aby se to tu zase nezvrhlo v hlasovací souboj skalních příznivců parlamentních stran .......

Autor: Marek Vokšay | kandidát strany SUVERENITA

Komentáře 0

05. 01. 2010 | resort: Vnitrostátní politika

Mají politické strany stejné šance?

Jak to tak sleduji- každý týden média zveřejní minimálně 2-3 "nové" průzkumy volebních preferencí. Zajímají mne dvě věci:1)kdo platí ty 2-3 agentury,které nás takto průběžně zásobují informacemi ; 2) to nikomu nevadí,že je to vlastně permanentní masáž občanů koho mají volit ? Pokud 5 stran bude každý týden zminováno v médiích- je to prostě neustálá předvolební reklama-o to více mne zajímá kdo to platí........a proč se tolik nepíše i o ostatních stranách třeba i to,že jsou na 1%

Komentáře 0

26. 11. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Re: Bezpečnost on-line voleb prostřednictvím jednoduchého...

Tento návrh považuju za přínosný. Už jsem se setkal s tím, že členové volebních komisí "znehodnocovali" hlasy. Zákon říká, že se volební obálky nesmějí zalepovat. Dále říká, že volební lístek mimo obálku je neplatný hlas. Takže oni prostě pomohli lístkům ve vypadnutí z obálky a pak je prostě započítali mezi neplatné. Kontrola regulérnosti voleb tak, že se hlasy zpracují dvěma odlišnými systémy a získané výsledky se porovnají je vůbec nejlepším způpsobem, jak prověřit volby.

Autor: Tomáš Franke | kandidát

Komentáře 0

26. 11. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Já jsem šel do voleb se systémem online voleb dávno před ODS

Dobrý den. Jmenuji se Tomáš Franke a kandiduji do Poslanecké sněmovny za Suverenitu, hlavní město Praha. Mým volebním programem je zavedení metod polopřímé demokracie do praxe, což mimo jiné zahrnuje i elektronický volební systém a elektronický systém občanských podnětů. Mám připravený vlastní systém elektronických voleb. Používá čipové karty, které se používají pro autentifikaci internetového bankovnictví. http://zpravodaj.podnety.cz/clanek-258-elektronicke-volby-.html

Autor: Tomáš Franke | kandidát

Komentáře 0

18. 11. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

RE: Zásadní volba

Proboha kolego - Monarcha volený na 5 let ? Větší nesmysl jste skutečně napsat nemohl . To pokud dáte větší pravomoce prezidentovi a použijete přímou volbu - tak to bude fungovat úplně stejně- jen se mu nebude říkat "monarcha" .

Komentáře 0

17. 11. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

ZÁSADNÍ VOLBA

Nejdůležitější je podle mne otázka typu společenského uspořádání! Jsem pro království s monarchou voleným jednou za 5 let v referendu. K tomu možno využít moderní prostředky viz volby on-line. Ale hlavní je, že král může bleskově schvalovat zákony a to od nejlepších odborníků.Jednou za pět let by si lidé zvolili komu dají důvěru a vládu.Pouze by bylo asi potřeba, kromě spolupráce s EU, rovněž dát nějakou základní pojistku - proti zneužití...

Autor: Erik Konečný

Komentáře 0

17. 11. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

ZÁSADNÍ VOLBA

Hlavní otázkou je podle mne volba společenského uspořádání.Jsem pro království s králem voleným na 5 let v referendu a kontrolovaného ve své vládě jakousi základní preambulí při jejímž nedodržení dochází automaticky k anulování jeho vlády a volby krále nového. Král by se tak zodpovídal za své dosazené lidi a zákony by se utvářeli rychlostí blesku čímž by u nás rychle skončili veškeré mafiánské praktiky a amorálnost.Samozřejmě za předpokladu, že by král byl dobrý a zemi miloval...

Autor: Erik Konečný

Komentáře 0

29. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Nejde o technický problém

Bohužel vůbec nejde o technický problém, ale o samotnou demokratičnost (svobodu) voleb. Jak chcete zajistit, aby si někdo nepohlídal (nepočkal u PC), dokud ten druhý (z donucení nebo za úplatu) neodvolí jak je třeba. "Fígl", který zmínil Petr Salomon, tj. možnost změnit ruční volbou tu on-line, je naivní a je vidět, že Petr nezažil totalitu. Kdo šel tehdy za plentu, byl automaticky považován za voliče protikomunistické opozice. Prostě, kdo jde volit, hlasuje proti. Jak to dělají v tom Estonsku?

Autor: Radek Donát

Komentáře 0

25. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

"Odlehčení tématu"

Přátelé, já si myslím, že díky ČSSD probíhají volby on-line neustále. Pokud sledujete její současné chování, je jasné že jejich "permanentní" volební kampaň nás čeká do řádných voleb. Souhlasím s tématem, je zajímavé a určitě je možné v nějaké dílčí fázi realizovat.

Autor: Jiří Mitáček

Komentáře 0

25. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Technicka stranka veci

Mechanismus e-voleb je krasne resitelny treba pres blind signatures (ma je patentovane tusim RSA). Existuji na to i standardni schemata. V principu: mam 2 servery. 1 mi podepisuje zasifrovany elektronicky hlasovaci listek. Pri jeho vydani me odskrtne ve volebnim seznamu. Druhemu serveru posilam hlasovaci listek bez udaju o volici, podepsany 1. serverem. Cele to stoji a pada se zabezpecenim onech 2 serveru a aplikaci na nich. A samozrejme se zabezpecenim proti pristupu ruznych smiraku typu BIS.

Autor: Martin Tomášek

Související odkazKomentáře 0

24. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Mandát k zastupování voličů

Předpokládám dočasnou možnost souběhu obou způsobů voleb, on-line a obálkového, tak jako je bankovnictví elektronické i přepážkové. Klidně se zřeknu anonymity, kdybych měl možnost sledovat, kdo a jak za mne rozhoduje. Pak by ale bylo vhodné mít způsob, jak hlas (mandát) případně zase odejmout ... Dále by pak nemusely rozhodovat počty hlasů poslanců, ale počty hlasů (mandátů), kterými disponují – jako u počtu akcií na valné hromadě. Taky by tím mohly padnout volební limity minima % hlasů.

Autor: Jiří Tisovský | technik

Komentáře 0

Re: Online volby jsou nevyhnutelné

Promiňte ale Lotyšsko zdaleka není příklad co se týče demokracie... Inspirovat se ze zahraničí není špatné, ale co se týče demokracie, inspirujme se spíš ze systémů jako Francie, Švýcarsko nebo Německo...

Autor: Šimon Novák | kandidát

Komentáře 0

Technické postupy, jak online volby zajistit, jsou známé a pokud se nemýlím, volby tak před pár lety proběhly v Lotyšsku. Jen by to holt něco stálo...

Autor: Ladislav Lhotka | informatik

Komentáře 0

Re: Re: Online volby jsou nevyhnutelné

Ve volební komisi být můžete, sčítání hlasů kontrolovat také, ale kdo a jak vám zaručí online volby? Jak je z vašeho počítače můžete zkontrolovat?

Komentáře 0

A jak to? Jak budete kontrolovat "tradiční" volby? A jak jste přišel na to, že na internetu to není možné? Zkuste to rozvést, prosím! Asi víte něco, co já (a spousta dalších) ne!

Autor: Martin Kratoška

Komentáře 0

Ale na rozdíl od online voleb, si můžete tradiční volby kontrolovat, je to právo každého občana... Na internetu není kontrola možná žádná...

Komentáře 0

Online volby jsou nevyhnutelné

Málokterý z kritiků elektronických voleb přesně ví, co se děje s volebním lístkem po jeho vhození do urny a o dalším zpracování dat, která odevzdávají jednotlivé volební okrsky. Možností zkreslení výsledků je tam podstatně víc, než u online voleb. I technicky to lze zabezpečit snáze, než papírové volby. Určité problémy bych viděl v organizaci (voliči, neschopní volit pomocí počítače) a v provozovateli serverů, kde aplikace poběží. Ale i to se dá zvládnout a to za zlomek ceny papírových voleb.

Autor: Martin Kratoška

Komentáře 0

23. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

Ano, ale bez chyb

Online volby považuji za velmi potřebné. Jedná se však o poměrně komplikovanou aplikaci, která nesmí obsahovat žádnou možnost zneužití nebo i jenom zpochybnění. Stačila by totiž jedna chyba a volby mohly být zneplatněny. Pokud by elektronické volby byly zaváděny stejně, jako datové schránky, tak raději ne. Proto jsem pro zavedení online voleb: začít co nejrychleji, velmi pečlivě vše připravit, důkladně otestovat a obezřetně uvést do praxe.

Autor: Antonín Slejška | kandidát

Komentáře 0

Elektronické volby? Odbíháte od podstaty věci!

EV jsou jenom zástěrka zakrývající závažný problém: o věcech, které ovlivňují můj život, rozhodují lidi, které osobně neznám, na úrovni celého státu. Tím pádem ve valné bětšině případů rozhodují o věcech, do kterých jim nic není, ale kvůli demokratickému volebnímu a politickému systému nemám reálnou sílu na to, abych se těchto nepříjemných parazitů zbavil. Elektronické volby nic nemění na podstatě problému, pouze mění techniku volby. Převeďte více pravomocí z centrální vlády na obce a části obcí

Autor: Jindřich Vavruška

Komentáře 0

Volby on-line

Abych pravdu řekl, mě (a myslím, že nejenom mě), jako častému členovi volebních komisí, by v první fázi stačilo, kdyby nebylo nutné s výsledky voleb z okrsku jezdit na přebírací místo ČSÚ, ale jednoduše je na ČSÚ odeslat elektronicky.

Autor: Bohumír Janisch

Komentáře 0

22. 09. 2009 | resort: Vnitrostátní politika

To hlavní!

Elektronické volby (EV) se můžou jevit technickým problémem ale uvědomme si jednu úžasnou výhodou.Cena klasických voleb je dána vytištěním lístků a spoustou dalších věcí. U EV bude stát peníze zavedení systému,ale vlastní volení téměř nic nestojí! Naši politici si po volbách 4 roky užívají bezstarostný nářek občanů nad problémy které neřeší důsledně. U EV není problém aby jednotlivec za danou kauzu politika navrhl jeho odvolání jestliže se to legislativně zajistí máme zde bič na politik

Autor: Daniel Vácha | zastupitel

Komentáře 0

Re: Volby po internetu jsou reálnou otázkou budoucnosti

Plně souhlasím a skutečně mi výkřiky pro rychlé zavedení online voleb připadají čim dál tím nezodpovědné... Každopádně kdyby se o jejich zavedení v blízké budoucnosti mluvilo a všechny otázky ohledně anonymity a bezpečnosti by nebyly vyřešeny, aktivně bych proti takovému návrhu bojoval protože by podle mě ohrožoval demokracii.

Komentáře 0

Volby po internetu jsou reálnou otázkou budoucnosti

Možnost konání on-line voleb pokládáme za otázku budoucnosti, nikoliv současnosti. K plné efektivitě takového projektu je potřeba provést řadu legislativních změn a také připravit bezpečnou technologii, která zamezí možnosti manipulace s hlasy voličů v případě konání jakéhokoli on-line hlasování, tedy i voleb. Sociální demokracie hodlá dosáhnout toho, aby projev vůle občanů ČR byl jednoduchý a zároveň i bezpečný a anonymní. Až budou tyto problémy vyřešeny, lze přemýšlet o volbách po internetu.

Autor: Jiří Paroubek | kandidát

Komentáře 0

Včelín aneb Změňpolitiku.cz i TY

Sdílet

Změňpolitiku.cz na Facebook

Podporují nás

Naši politici

Inzerce

Realitní kancelář SVOBODA & WILLIAMS nabízí pronájem a prodej bytů v Praze a okolí Prahy, rodinné domy, ubytování v Praze v apartmánech s kompletním servisem.
 INZERCE
OVEO.cz - stavební poptávky

Nedostatečně vyplněný formulář

Je třeba vyplnit všechny položky.